Press "Enter" to skip to content

Derde trimester (Carpaal tunnel syndroom, oedeem, galblaas)

Jenny 0

Ik heb weinig lichamelijke klachten gehad tijdens mijn zwangerschap. Ja, het slapen lukte niet geweldig en daardoor was ik ontzettend moe. Lichamelijk ging het me eigenlijk prima af. Rond de 30 weken, in het derde trimester is dit toch veranderd. De baby begint aan een groeispurt wat betreft gewicht, je buik wordt met de week groter en kleine dingen kosten gewoon meer moeite.

Carpaal tunnel syndroom
Halverwege april, tijdens de Pasen heb ik 5 dagen achter elkaar gewerkt. Ik had aangegeven deze dagen wel te willen werken en dat gebeurde ook. Ik heb die week van zondag tot en met donderdag gewerkt en die dinsdag op woensdagnacht werd ik constant wakker met slapende armen. Dit heeft iedereen natuurlijk wel eens, dus ik zocht er ook niets achter. Woensdag op donderdagnacht werd ik er weer wakker van. Om 9.00 uur begon ik die donderdag weer te werken en tijdens het typen voel ik mijn vingers tintelen en trekt dat dove gevoel ook door naar mijn schouder. Ik moet elke keer als ik wat heb getypt mijn hand plat op het bureau leggen, zodat het nare gevoel verdwijnt. Dit heb ik nog nooit eerder gehad, dus zoals iedereen waarschijnlijk, begin ik te Googelen. Carpaal tunnel syndroom is wat ik tegen kom. Je hebt doordat je tijdens je zwangerschap meer vocht vasthoudt, kans dat er vocht in het tunneltje bij je hand loopt en je zenuw beknelt raakt, hierdoor kun je dus verminderde kracht of tintelende/dove vingers krijgen. Ook komt dit vooral ‘s nachts voor en bij het veel gebruiken van je handen. Heb ik dat!

Ik ben bijna vrij dus ik laat mijn handen het weekend rusten, dan zal het maandag wel weer over zijn, denk ik nog. Mooi niet. Mijn handen doen dat weekend ontzettend veel pijn en het buigen van mijn vingers is een hele opgave. Ik draag ‘s nachts en overdag daarom een brace. Die maandag is het nog niet over en ik informeer mijn werkgever. Daar zit je dan, thuis. In de weken daarop wordt het helaas niet beter en ik blijf tot mijn verlof thuis. Ik heb mijn handen straks natuurlijk ook nodig!

Op het moment dat ik dit typ, is het nog steeds niet over. Als ik mijn haar was, borstel of wanneer ik de afwas doe, om maar een paar voorbeelden te geven, beginnen mijn vingers te tintelen en te slapen. Ook wanneer het warm weer is, worden mijn vingers dik en kan ik mijn handen minder goed gebruiken. Het voelt dan net of heb ik spierpijn in mijn vingers. Elke nacht word ik ook nog steeds wakker met slapende handen. Er zijn natuurlijk dingen die nog vervelender zijn, maar ik hoop dat het na de bevalling snel over is.

Oedeem
Zoals ik al aangaf worden mijn vingers nogal dik door het warme weer. Het gevoel van spierpijn zit dan ook in mijn voeten na een warme dag.¬†Tsja, vocht. Veel zwangere vrouw die ik volg via een Facebook forum hebben er last van. Ik heb al heel veel foto’s van dikke enkels voorbij zien komen. Die enkels zijn mij ook niet bespaard gebleven en die foto’s heb ik ook. Knellende slippers. Charmant.

Galblaas
Als sinds ik me kan heugen heb ik problemen met mijn galblaas. Het is een familie kwaal, die ik ook netjes heb gekregen. Wanneer dat onding niet goed werkt, krijg ik verschrikkelijke buikpijn, die uitstraalt naar de rug. En niet te zuinig. Tijdens zo’n aanval, kan ik niet lopen, zitten of staan. Wat een rot pijn. Helaas hebben ze op de echo’s (van de galblaas) tot nu toe geen verstopping gevonden, maar die zit er ook alleen als ik die pijn heb. Je gaat dan ook niet halsoverkop naar het ziekenhuis. Anyway. De hele zwangerschap heb ik hier geen last van gehad, en ik kan je zeggen dat dit echt heerlijk is. Correctie, was. Want 2 dagen terug voelde ik een (helaas) bekende pijn, direct na het ontbijt. NEE! De hele dag- en nacht heb ik er last van gehad. Liggen, lopen, zitten en weer staan. Zo zag mijn nacht eruit. Toen ik rond 00.00 uur eindelijk in slaap viel, was de pijn even weg. Rond 3.00 uur werd ik wakker van maagzuur. Na het innemen van een maagtablet begon het hele circus weer opnieuw. Gelukkig was het een dag en een nacht en gaat het tot nu toe goed. FINGERS CROSSED!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *