Press "Enter" to skip to content

Zwangerschapsupdate – de zwangerschapstest

Jenny 0

 

De test

Het is donderdagavond en ik stuur een foto naar een vriendin. Als ik even later door mijn album scroll, vind dat ik er anders uit zie op die foto. Dat is gek! In de avond ga ik naar de Mediamarkt en word ik af en toe misselijk. Als ik buiten sta, is het gevoel ook alweer weg. De maandag daarop zou eigenlijk het ‘feest’ weer moeten beginnen, maar door deze dingen, begin ik te twijfelen. Zou ik zwanger zijn? Direct daarna denk ik, nee dat is onmogelijk. Maar is het wel onmogelijk..

De hele avond en nacht denk ik erover na. Ergens lichtelijk in paniek. Ik moet het gewoon weten en wil niet tot maandag in onzekerheid zitten. Het is vast niks, en dan kan ik tenminste normaal het weekend in voor mijn gevoel.

De volgende ochtend doe ik een test. Ik leg deze op de wastafel en denk bij mezelf, ik kijk straks wel. Het is vast niets. Maar in mijn ooghoek zie ik direct meerdere treepjes verschijnen en ik weet wat dit betekend. Een positieve test! Wow. Die had ik even niet zien aankomen. Ik bestudeer het venster eens grondig. Is dit echt zo?! Ik kan alleen maar nee, nee, nee zeggen. Waarom deze reactie? Dat vertel ik in een andere post misschien nog wel.

Ik dacht dat ik zorgeloos het weekend in kon, maar denk steeds aan de positieve test en heb mijn hoofd er niet echt bij. Zit er echt een mini baby in mijn buik? Ik kan het nog steeds niet geloven.

Op maandag rij ik naar mijn werk en ben aan het twijfelen. Zal ik nog een test kopen? Gewoon, zodat ik het echt zeker weet? Ik geloof het eigenlijk nog steeds niet. Ik besluit rechtdoor te rijden in plaats van af te slaan, richting een Kruidvat. Ik heb toch genoeg tijd. Daar koop ik een digitale test van Clear Blue. Ik heb meer bevestiging nodig en deze geeft duidelijk zwanger aan (als je zwanger bent) ­čÖé Eenmaal op het werk aangekomen besluit ik eerst naar de wc te gaan. Ja, ik kan niet wachten. Met die test (in mijn tas) loop ik naar mijn werkplek en daar bekijk ik het resultaat, stiekem. Er staat met grote letters in beeld; ZWANGER. OKE, ik heb bevestiging. Maar ik voel me niet anders?!

 

Afspraak maken

Nadat ik het aan iemand heb verteld en van de schrik ben bekomen, kies een verloskundige en maak een afspraak voor een intake. Nog 4 weken wachten. Per e-mail krijg ik alvast een vragenlijst en ook een formulier met wat je niet meer mag eten. Dag filet american, dag sushi!

De eerste 12 weken

Ik ben dus al 4/5 weken zwanger. Zo, dat was de eerste maand! Na de vlagen van misselijkheid voor de test, heb ik daarnaast eigenlijk nergens last van. Ja kip, die ruikt niet zo lekker. Het maakt me wat onzeker. Iedereen lijkt overal last van te hebben en  nadat het allemaal wat echt aan begint te voelen en nu al zo blij ben met dit, wil ik het niet meer kwijt! Week 5 en 6 gaan eigenlijk precies zo. Ik ben misschien wat sneller moe, maar ik mag niet klagen. Goh, als het de hele zwangerschap zo gaat?!

In week 7 begin ik te Googelen. Ik lees niet veel goede verhalen en denk ook te voelen dat het niet goed zit met mijn baby. De onzekerheid de er in week 5 al was, wordt alleen maar erger en ik blijf maar piekeren. De eerste echo staat over 4 dagen gepland, maar ik besluit toch de verloskundige te mailen. Al snel word ik gebeld en er wordt heel begripvol gereageerd. Ik mag 2 dagen eerder komen. Op woensdagmiddag ga ik eerder naar huis en daarna naar de verloskundige. Ik mag al vrij snel naar binnen. De verloskundige stelt me een aantal vragen en ik mag gaan liggen. Ze scant mijn buik af en daar zien we al snel een klein propje met een kloppend hartje. Een klein wonder.

Eenmaal thuis bekijk ik de foto’s die ik mee heb gekregen. Dat zo’n klein propje al zo’n duidelijk kloppend hartje heeft. Wauw! Het is nog maar zo klein, maar ik kan het niet helpen. Op internet kijk ik naar kleding en ook al naar kinderwagens.

Week 8 en 10 gaan eigenlijk ook goed. Ik voel me prima en ga elke dag lekker vroeg naar bed. Ik ben niet meer aan het Googelen, want dat is niet nodig. Ik moet toegeven dat ik nog wel wat onzeker ben, maar kijk op die momenten naar de echo. Eigenlijk wil ik dat kleine propje graag weer zien!

In week 9 plan ik daarom een pretecho. Ik zie nu dat het kleine propje duidelijk armen en benen heeft. Het begint op een mensje te lijken. Zo mooi om te zien. Week 10 en 11 gaan ook rustig voorbij. Ik heb zin in week 12! In week 12 heb ik de termijnecho bij mijn verloskundige en wordt de uitgerekende datum vastgesteld; 07-07-2017. Alles ziet er goed uit tot nu toe en we maken een nieuwe afspraak voor de intake. Normaal gebeurd dat al eerder, maar doordat mijn eerste afspraak is verschoven, is de intake ook komen te vervallen. Er wordt dan bijvoorbeeld bloed geprikt.

Tweede trimester

Je hoort vaak dat alles in het tweede trimester beter wordt. Helaas geldt dat niet voor mij. Ik heb in het eerste trimester eigenlijk nergens ‘last’ van gehad, maar mijn energie is nu totaal weg. Ik slaap niet goed en overdag merk ik dit. Rond 15.00 uur is mijn concentratie verdwenen en dit merk ik op mijn werk. Week 13 heb ik officieel mijn intake bij de verloskundige. Dit is verplaatst omdat mijn vorige afspraak werd vervroegd. We nemen de vragenlijst door. Mijn bloeddruk wordt gemeten en er wordt bloed afgenomen. Ook luisteren we naar het hartje, zo bijzonder om dit voor de eerste keer te horen.

Ik wil dat vaker horen en koop online ik een Angelsounds. Hiermee kun je het hartje van je ongeboren baby thuis horen. Ik ben benieuwd! Op de verpakking staat dat je het apparaat kunt gebruiken vanaf 14 weken. Ongeduldig als ik ben, besluit ik het toch direct te proberen. Nadat het apparaat is bezorgd, ga ik aan de slag. Helaas, ik hoor niets. Ach ja, ik ben 13 weken. Ik leg het apparaat aan de kant en besluit het een week later nog wel een keer te proberen. En dat doe ik op de dag dat ik 14 weken zwanger ben. Ik probeer ongeveer dezelfde plek als de verloskundige vorige week, en ja hoor! Ik hoor daar in de verte het hartje van mijn baby. Het klinkt als een galopperend paardje en ik neem het geluid op met mijn telefoon. Wat een prachtig geluid!

In week 15 probeer ik het nog een aantal keer en ik hoor je ook schoppen en slaan. Het geluid wordt ook steeds duidelijker. Als ik rustig op mijn rug lig, dan voel ik af en toe weer kriebels. Dit was eerder ook al zo, maar daarna heb ik het ook niet weer gevoelt. Ik ben benieuwd of jij dit bent. In de loop van de week voel ik dit vaker. Ik denk toch echt dat jij van je laat ‘horen’. Zwanger zijn wordt steeds gezelliger. Ik ben zo benieuwd of je een jongen of meisje bent. Nog een week wachten, dan weet ik het.┬áMet precies 16 weken staat de geslachtsbepaling gepland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *